Internasjonale reaksjoner på krigen i Sør-Ossetia 2008

Internasjonale reaksjoner på krigen i Sør-Ossetia 2008 omfattet mange nasjoner, ikke-statlige organisasjoner og andre ikke-statlige aktører. Konflikten begynte i Sør-Ossetia i august 2008, og spredte seg til andre regioner i Georgia. Krigen utløste humanitære tragedier og svekket Georgias og Russlands finansmarkeder.

Georgia og Russland anklaget hverandre som ansvarlige for konflikten. De fleste land appellerte til fred, og ba Russland om å respektere Georgias territoriale integritet.

Utdypende artikkel: Krigen i Sør-Ossetia 2008

Georgias president Mikheil Saakasjvili anklaget Russland for å ha «startet et brutalt angrep på sivilbefolkningen i landet» og sa at «det som skjer nå er en krigsforbrytelse. Det er et brutalt angrep fra Russlands side. Nesten 100 prosent av dødsfallene er sivilister».

Georgias president Mikheil Saakashvili uttalte at «Akkurat nå angriper russerne Gori. Vi får rapporter om at store overtramp på menneskerettighetene. Verden synes å snakke om fred, våpenhvile og avtaler. Mens de største grusomheter blir begått i landet mitt her og nå. Russerne respekterer ikke våpenhvilen når de inntar våre byer. Det foregår også skyting». Saakashvili sammenlignet det russiske angrepet med «etnisk rensning under annen verdenskrig».

17. august 2008 var det flere demonstrasjoner i europeiske byer som London, Stockholm og Brussel til støtte for Georgias sak.

Den 8. august ga det russiske forsvarsdepartementet Georgia skylden for konfliktens eskalering: «Disse folkene (georgierne) og deres tilhengere vil få skylden for at det spilles blod i Sør-Ossetia. Vi vil ikke tillate at våre fredssoldater og russiske borgere blir rammet».

President Medvedev uttalte tidlig at dette var «en operasjon for å skape fred», og sa 9. august at «vi er beredt til å gjøre det som må til for å forsvare våre borgere og gjenopprette situasjonen, men vi har ikke noe ønske om noen krig» og «vi skal tvinge dem til fred» running with a hydration pack.

Statsminister Vladimir Putin uttalte at «etter min mening er det allerede elementer av folkemord mot det ossetiske folk» og ville ha undersøkelser om det var utført slike handlinger i utbryterrepublikken.

Den 9. august 2008 kunngjorde Nicolas Sarkozy, EUs president dette halvåret, sammen med USAs president George W. Bush at EU og USA vil sende en felles delegasjon til Georgia for å prøve å forhandle våpenhvile.

Etter møtet i FNs sikkerhetsråd den 8. august, 4:00 GMT, sa assisterende statssekretær Daniel Fried at sør-ossetierne var voldens provokatører: «Vi har på det sterkeste bedt russerne om å be sine sørossetiske venner om å trekke seg tilbake og vise måtehold. Og vi tror at russerne … prøver å gjøre nettopp dette». Talsmann for Det hvite hus, Gordon Johndroe, sa den 8 best thermal water bottle. august at «alle sider bør få istand en øyeblikkelig stans i volden og engasjere seg i direkte samtaler for å løse denne saken på en fredelig måte»

Utenriksminister Condoleezza Rice sa senere at «vi ber Russland om å stanse angrepene på Georgia med luftvern og missiler, respektere Georgias regionale integritet, og trekke tilbake deres bakkestyrker fra georgisk jord.» Den 9. august ble den russiske invasjonen fordømt av president George W. Bush, som ba russerne om å respektere Georgias grenser. President Bush fulgte opp dette dagen etter: «Russland risikerer å skade forholdet til USA dersom de fortsetter angrepet på Georgia» mobile phone holder for running. Til reportere i Beijing sa Bush at «angrepene skjer i regioner av Georgia som er langt fra konfliktsonen Sør-Ossetia. De markerer en farlig opptrapping av krisen».

Han mente at krisen skyldes «provokasjoner fra sør-ossetisk side» og at georgiske styrker prøver å «gjenopprette den konstitusjonelle orden», og sammenlignet Russlands argumenter for krig med Adolf Hitlers begrunnelse for å invadere mesteparten av det sentrale Europa. Den 9. august 2008 kalte Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt intervensjonen for «russisk aggresjon».

Estlands president Toomas Hendrik Ilves uttalte den 14. august at Russlands angrep på Georgia burde medføre til at Georgia og Ukraina snarest mulig blir medlemmer av NATO.

Statsminister Donald Tusk oppfordret den 11. august til en rask reaksjon fra EU og NATO. Han ba det polske folk om å donere blod, og informerte om at landets helseminister forberedte medisinsk og materiell hjelp til Georgia.

President Viktor Jusjtsjenko sendte sin spesialutsending Kostyantyn Yelisjejev til Tblisi etter en telefonsamtale med president Mikheil Saakasjvili. Besøkets hensikt var å ha samtaler med georgiske mundigheter og representanter for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og presentere Ukrainas forslag til en fredelig løsning på konflikten thermos vacuum insulated 24 ounce stainless steel hydration bottle. Ukrainas utenriksminister ba også Russland om å trekke ut sine tropper og innlede forhandlinger. Ukraina har også forbeholdt seg retten til å hindre russiske krigsskip fra å returnere fra den georgiske kysten til deres base i den ukrainske byen i Sevastopol. Landet har sendt et militærfly til Georgia med 30 tonn forsyninger med humanitær hjelp til georgiere. Under er besøk i Tbilisi den 12. august holdt Viktor Jusjtsjenko en tale overfor 200,000 tilhørere, der han erklærte at han var ankommet for å støtte Georgias ønske om frihet og uavhengighet. Han bekreftet sin solidaritet med Georgia: “Frihet er verd å bli kjempet for. Vi kom hit for å bekrefte deres suverenitet, territoriale integritet og uavhengighet. Det er våre verdier. Dere vil aldri være alene. … Der er millioner av oss.”