Ramon Casas og Pere Romeu i en automobil

Ramon Casas og Pere Romeu i en automobil (katalansk: Ramon Casas i Pere Romeu en un automòbil) er et maleri fra 1901 av den katalanske maleren Ramon Casas i Carbó (1866–1932).

Motivet viser kunstneren og hans venn forretningsmannen Pere Romeu (1862–1908) i en rød automobil. Casas sitter ved rattet og de to herrene har iført seg hatter og store pelser og har hver deres pipe i munnen. Foran står kunstnerens hund Ziem på en kurv og speider mot en møtende vogn. Farten understrekes av de to kjørendes posisjoner samt av at ekene i hjulene ikke er synlige. Casas var en av de store plakatkunstnere i katalansk modernisme, hvilket fornemmes i maleriets billedspråk.

Maleriet erstattet i 1901 et annet bilde med de samme to herrer på en tandemsykkel. Begge hang i kunstkaféen Els Quatre Gats, som de to var medstiftere av og som var modernismens høyborg i Barcelona. Bildene kom til å symbolisere overgangen mellom det gamle (tandemsykkelen) og det nye (automobilen), og er begge blitt synonymer med katalansk modernisme.